top of page

Vooraleer het te laat is - Doel

Bijgewerkt op: 27 mrt.

Doel is een dorp in het Waasland dat sinds de jaren 60 bedreigd werd door uitbreidingsplannen van de haven. Ondanks periodes van onzekerheid en verval heeft het, dankzij een historisch akkoord in 2018, weten te overleven. Recentelijk ondergaat Doel renovaties, waaronder de restauratie van het Hooghuis.EEN KORTE GESCHIEDENIS


In de jaren '60 en '70 werd Doel bedreigd door havenuitbreidingsplannen, resulterend in een bouwverbod en onzekerheid. Economische uitdagingen in de jaren 70 brachten tijdelijke opluchting, maar het verval was al ingezet. In de jaren '80 kreeg Doel kansen, werd het herwaardeerd en ontving investeringen. De jaren '90 brachten opnieuw onrust met plannen voor het Deurganckdok, gevolgd door industriële herbestemming van Doel. Ondanks protesten en juridische strijd, werd het Deurganckdok gebouwd, wat leidde tot woningafbraak en een bevolkingsafname tot onder de 200 inwoners in 2009. In 2018 werd een historisch akkoord bereikt, waardoor Doel kon blijven bestaan, gevolgd door recente renovaties, waaronder het Hooghuis.In 2009 bezocht ik Doel voor de allereerste keer. Op dat moment doceerde ik fotografie aan volwassenen en had ik het gepland als een praktijkles. Destijds had je nog toegang tot de talloze verlaten gebouwen, waardoor het mogelijk was om de verlaten sfeer op beeld vast te leggen.WAAROM IK BIJ 'URBEX' NOOIT BINNEN FOTOGRAFEER


Je merkt op bovenstaande foto's dat ik zelf weinig van de binnenkant van de gebouwen gefotografeerd heb. Een Urbexer ben ik niet, en nog steeds fotografeer ik zelden de binnenkant als het over verlaten gebouwen gaat.

Ik heb me al meermaals de vraag gesteld waarom ik dat niet interessant vind.

Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met dergelijke foto's en fotografie, maar het trekt me gewoon niet aan om het zelf te doen.Ik zie verlaten gebouwen eerder als een tijdsdocument. De buitenkant is voor veel mensen een gemeenschappelijk herkenningspunt en dient als een representatief symbool van de geschiedenis en veranderingen dat het gebouw heeft ondergaan. Hierdoor voelen de kijkers een verbinding met het verleden en het verval. Met de binnenkant hebben ze niet dezelfde persoonlijke associaties, omdat ze hoogstwaarschijnlijk niet binnen zijn geweest toen het nog in gebruik was.NU IS HET NOG INTERESSANTER VOOR FOTOGRAFEN!


Direct na het lezen van deze zin zul je wellicht al bedenken dat dat niet klopt:


  1. je kunt niet meer binnen, maar hierboven heb je al gelezen dat dat mij niet echt interesseert

  2. ze hebben van die lelijke metalen platen voor de ramen en deuren bevestigd.


Gewoonweg PRACHTIG!


Wij, Belgen, zien het en beseffen hoe het vroeger was. Maar vraag jezelf nu eens af; waar ter wereld zou je een verlaten dorp vinden dat er zo uitziet? Hoe uniek is dit niet?


Als ik foto's maak in mijn eigen regio van erfgoed, beoordeel ik altijd mijn foto met de gedachte "Hoe zou een Amerikaan of een Chinees dit beeld ervaren?". Kun je je voorstellen wat ze zouden denken? Het feit dat die ramen en deuren afgeschermd zijn met metalen platen voegt een extra gelaagdheid aan de foto.


Ben jij ook al foto's gaan nemen in Doel? Laad jouw beste beeld op in Beeldspraak en wie weet komt deze aan bod tijdens de gratis Live Fotobespreking


HET MOEILIJKSTE


Welke film gebruik je om dit te fotograferen...oh juist, het is digitaal. Ik bedoel, welke bewerking geven we deze reeks beelden? We willen uiteindelijk de sfeer meegeven die we er zelf voelen of die we willen laten voelen.


Hieronder 3 voorbeelden; hoe het effectief was, een monochrome versie en een vuile versie. Je begrijpt dat geen haar op mijn hoofd denkt om het origineel beeld (links) te gebruiken. Die kleuren zijn veel te vrolijk en passen niet bij het drama dat zich daar afgespeeld heeft.
Het is een keuze die ik zelf moet maken en de vraag niet aan derden moet/mag stellen. Momenteel geef ik de voorkeur aan de 3e, de vuile versie. In mijn hoofd en hart klopt die bewerking met hoe ik doel binnenin mezelf ervaar.


Hierbij vind je alvast wat inspiratiebeelden voor jouw tocht door Doel.
VOORALEER HET TE LAAT IS


Als het even geleden is dat je Doel bezocht hebt, of je hebt het nog niet bezocht...DOEN! In het weekend moet je rekening houden met heel wat bezoekers. Als je leegte wilt benadrukken, kies je best een weekdag. Maar wacht niet te lang en haast je...vooraleer het te laat is.


GPS: Scheldemolenstraat, 9031 Beveren.501 weergaven0 opmerkingen

Comentários


bottom of page