top of page

Vooraleer het te laat is - OOSTENDE

Bijgewerkt op: 25 jan.

De Oosteroever, ooit een bruisend centrum van traditionele visserij, heeft in de loop der tijd plaats moeten maken voor de opkomst van moderne flatgebouwen.


In deze blogpost neem ik je onder andere mee op een reis naar het resterende authentieke stuk van de Oosteroever, waar de oude visserij nog haar sporen achterlaat te midden van hedendaagse ontwikkelingen. Terwijl sommigen klagen over geur en zicht op oude vissersboten, wordt de onvermijdelijke invloed van modernisering steeds duidelijker.
Vergelijkbaar met het recente nieuws over de oude vuurtoren Lange Nelle, die haar licht moest doven vanwege enkelen die zich stoorden aan het strooilicht in hun luxe-appartementen. In dit veranderende landschap vond ik inspiratie tijdens een bijzondere foto-uitstap, vastgelegd op de Crangon, een voormalige garnalenboot die nu dienst doet als toeristische attractie.

De Fotografische Ontdekking:


Voor één van mijn vele projecten moest ik mee met garnaalvissers, effe uit mijn comfortabele bubbel. Serieus, niet meteen mijn go-to vibe, maar eerlijk gezegd was dit één van de coolste foto-avonturen van de hele zomer. Op die kleine boot ging het er voor hen om garnalen binnenharken, maar voor mij was het jongleren met composities alsof ik in een fotografisch circus zat. Za-lig!

De gedachte flitste door mijn hoofd om daar meteen een workshop te organiseren. Ik bedoel, waarom niet, toch? Maar, helaas, toen ik hoorde hoeveel het kost om die boot voor mezelf te claimen, gooide ik dat idee onmiddellijk overboord. Jammer, want het had echt een top-leerschool kunnen zijn.


Voor een schamele 100 euro kun je zelf mee op de boot. Onderaan deze post vind je de gegevens waar je die boottrip kunt boeken. Aan het einde krijg je zelfs een zakje kakelverse garnalen in je handen gedrukt.

En in plaats van een workshop, vertel ik je via een webinar gewoon alles: hoe je die magische beelden vastlegt, welke trucjes je moet kennen, en waar je als een havik op moet letten.


De Fotografische Dans met Verlaten Werktuigen en Moderne Flair


Toen ik veel te vroeg was om in te schepen, besloot ik de tijd te doden door de prachtige omgeving vast te leggen op camera. De verlaten visserswerktuigen en eenvoudige bebouwing, tegenover de moderne ontwikkelingen, dienden als mijn muze.

Ik klikte niet gewoon wat foto's, nee, ik ging helemaal los. Letterlijk honderden shots, waarbij ik speelde met minimalisme, contrast, vlakken, en zelfs een vleugje Route 66-flair toevoegde.De Uitdaging van Bewerking

Terug thuis begon de uitdaging van het selecteren en bewerken van de beelden. Zwart-wit voor een nostalgische toets, vintage voor een kleurrijk accent, laag contrast, desaturatie, of juist levendige kleuren - elke bewerking vertelde zijn eigen verhaal. De keuze van de sfeer werd een cruciaal aspect van het vertellen van mijn ervaringen op de Oosteroever door de lens van mijn camera.
Nachtelijke Stadsavonturen met de puppy aan de lijn


Voor het webinar had ik zo'n gevoel dat er iets ontbrak. Winteravonden, vroeg donker - perfecte timing voor cityscapes, toch? Dus, tegen mijn eerste gedachte in, besloot ik de moderne gebouwen in een positief daglicht te zetten. En raad eens? Sluitertijden tot 5 seconden, allemaal uit de losse pols. Jawel, je leest het goed. Zo kan ik jullie weer iets nieuws leren. Niet dat ik me heel professioneel gedroeg; het was gewoon een casual uitstap met mijn puppy, die nog niet al te netjes aan de lijn loopt. Maar kijk, het bewijst maar weer dat het ook allemaal zo kan.


Exclusief Webinar


Of het nu over de Oosteroever gaat of een andere locatie, deze unieke kijk achter de schermen, kan je overal toepassen. Ik onthul tijdens dit webinar het niet alleen de resultaten van mijn fotografische ontdekkingstocht, maar deel ook de gedachtegang achter elke foto en bewerking.970 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page