top of page

Vooraleer het te laat is - Charleroi

De verlaten industriële gebouwen en ruïnes langs de Samber en La Providence bieden een fascinerende achtergrond die perfect past bij het rauwe en melancholische karakter van zwart-wit fotografie. De roestige structuren, gebroken ramen en overwoekerde terreinen vertellen het verhaal van een vergane glorie en vormen een schitterend contrast met het heroplevende Charleroi. Hier kun je de schoonheid in verval vastleggen en de geschiedenis van de industriële revolutie herbeleven.

Jaar na jaar zie ik helaas meer en meer van deze industriële parels verdwijnen. Dit is enerzijds een positieve evolutie, want het betekent dat Charleroi zich heruitvindt en een nieuwe toekomst aan het bouwen is. Anderzijds is het natuurlijk jammer voor beeldmakers, die deze unieke locaties met weemoed zien verdwijnen. Momenteel lenen de gebouwen langs de Samber en La Providence, de meest deprimerende straat van België gedoopt, zich nog uitstekend voor krachtige zwart-wit beelden.

Al jaren begeleid ik kleine groepen door dit industrieel erfgoed, maar de kans is groot dat de workshops binnenkort zullen (moeten) stoppen, misschien zelfs al volgend jaar. Er zal simpelweg niet genoeg meer overschieten om te fotograferen. De transportbruggen, zoals je op de foto hieronder ziet, zijn intussen niet meer. Toch één van de meest bijzondere waarnemingen.

Ook tijdens deze daguitstap hanteer ik het principe van de One-Lens-Walk. Naar verluidt vindt iedereen dit zeer ontspannend: wandelen zonder de last van zwaar materiaal of het moeten wisselen van lenzen geeft je gewoon meer tijd om te kijken. Nee, dit is geen workshop om technische perfectie na te streven, maar een workshop rond compositie, doorweven met storytelling. Voor mij véél belangrijker optimale beeldkwaliteit.

Om toch een beetje zoom-vrijheid te geven, raad ik de 24-70mm lens aan. Een langere lens zou ook werken, maar dan kom je vooral met detailopnames en structuren thuis. Dat kan ook mooi zijn, maar je verliest dan een gevoel van plaats en verhaal. En de insteek van de workshop is toch wel om te documenteren.


Door de beperking van 1 objectief leer je ook om anders te kijken naar je omgeving. Je wordt uitgedaagd om creatief te zijn met de middelen die je hebt en om de kracht van eenvoud te omarmen. De 24-70mm lens biedt de veelzijdigheid om zowel wijde shots als meer gefocuste composities te maken, waardoor je een compleet en meeslepend verhaal kunt vertellen.


Dus, als je op zoek bent naar een unieke fotografische ervaring en wilt leren hoe je met minimale uitrusting maximale impact kunt maken, ga dan met me mee naar Charleroi en ontdek de vergane industrie langs de Samber en La Providence. De industriële erfenis blijft een belangrijk onderdeel van de identiteit van Charleroi en het is dan ook belangrijk om deze vast te leggen voor de toekomst.


Dit jaar ga ik nog 2x en er zijn nog enkele plaatsen vrij! Profiteer ervan om deze vergane glorie nog in beeld te brengen, vooraleer het te laat is!


En wist je dat je na elke van mijn workshops een gratis video ontvangt waarin ik jouw resultaten bespreek en in Lightroom toon wat de beste bewerking is voor jouw beeld?

Klik hier voor meer foto's van de workshop

399 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page