top of page

VERGEET DE REGEL VAN DERDEN

Bijgewerkt op: 23 nov. 2022

Er is veel te zeggen over compositie en er zijn ontzettend veel regels; de regel van derden, de gulden snede, vlakverdeling, driehoekscompositie, de spiraalmethode en ga zo maar verder. Persoonlijk gebruik ik de regel van derden al jaren niet meer. Het is een goede basisregel om je op weg te helpen wanneer je met fotografie start, maar na een jaar wordt het toch tijd om volwassen te worden.


Zware woorden, maar de definitie van de 'Regel van derden' luidt: "Een afgeleide van de Gulden Snede om tegemoet te komen aan het formaat van de foto". Een afgeleide van...tegemoet komen aan... Dit is wel heel vaag voor zoiets belangrijks. Vind je zelf niet?


Daarom ook ben ik op zoek gegaan en honderden foto's ontleed om jullie, los van alle bestaande regels, eenvoudige voorbeelden te tonen van foto's die werken. Waarom ze aantrekkelijk zijn, waarom de ene beter is dan de andere en waarom je beter die foto selecteert.


Laten we even enkele voorbeelden bekijken:

Jan-Van-Gent, Helgoland

Dezelfde situatie, maar met enkele minuten verschil. Het is duidelijk dat je hier beter het beeld rechts selecteert. Ongeacht welke compositieregel deze volgt, is er een duidelijkere diagonaallijn (verbindingslijn snavels) te zien.


Op basis van contrast kunnen we ook composities bepalen. Opnieuw trek ik me niet aan van bestaande regels, maar we concentreren ons op iets anders. De foto zal sowieso wel kloppen met 1 van de bestaande compositieregels. Uiteindelijk zijn er zo veel regels dat het al moeilijk is om ze allemaal te missen.


Japanse Kraanvogel, Hokkaido

De eenvoud en de rust van de Kraanvogel aan de linkerzijde, in contrast tot de chaotische en drukke structuur van de bomen. Die 2 elementen hebben mijn compositie bepaald, niet één of andere regel.


Zicht op de Vogezen en de Alpen

Hierin zitten heel wat regels verweven, de reden waarom ik dit beeld mooi vind, is het kleurcontrast (warm en koud). Tegenwoordig één van de meest gebruikte verlichtingstechnieken in films en series. Er is tevens een contrast tussen vloeiende en harde lijnen, er is herhaling aanwezig. Allemaal zaken die bijdragen tot het algemeen gevoel van deze foto.














Vergeet het onderwerp

Bij dit laatste voorbeeld heb ik het graag over herhalingen. In mijn workshops, én tevens mijn slagzin, zeg ik constant "Vergeet het onderwerp". Concentreer je je er teveel op en je vergeet al de rest.

Aardbeikikker, Costa Rica

Je kunt je natuurlijk op de kikker concentreren en er een close-up van maken, wat jouw eerste impuls kan, en waarschijnlijk zal, zijn. Dit kan een mooie registratiefoto worden en daar is zeker niets mis mee. Een dergelijk beeld wil ik ook wel in mijn archief, maar als fotograaf wil ik toch iets méér creëren, namelijk een beeld dat gelezen kan worden. Daarom is het altijd goed om "het onderwerp te vergeten" en te kijken wat je nog meer aan het beeld kan toevoegen, zodat het een extra meerwaarde krijgt. Je kunt een tomaat eten, maar met wat peper wordt die toch iets smakelijker. De herhaling van de bladeren is voor mij hier de peper.








Hoe sta je er zelf tegenover? Gebruik jij nog de regel van derden? Misschien heb je die op de viewfinder van jouw toestel staan?


--


Dit zijn er slechts 3 en zo heb ik er heel wat meer. Met meer dan 200 voorbeelden met verschillende Compositieregels vertel ik je er graag meer over tijdens een 2-delig Compositie Webinar. Wil je er graag meer over horen hoe je in het veld, en achter de computer, de juiste keuzes maakt? Klik dan op onderstaande knop.













1.243 weergaven2 opmerkingen

2 Comments


tim.wynant
Oct 29, 2021

Code lijkt niet te werken, althans niet bij mij 😉

Like
Jeffrey Van Daele
Jeffrey Van Daele
Oct 29, 2021
Replying to

Aangepast! De juiste code was FOKOCO . thx om me het te laten weten!

Like
bottom of page