top of page

5+1 goede voornemens voor de fotograaf

Natuurlijk wens ik je ook graag een gezond en zorgeloos 2022 toe! Elk jaar maken de meesten onder ons enkele goede voornemens, die we het liefst na een maand negeren. :-)

In dit bericht geef ik je er ook enkele mee waarvan ik denk dat je me eind 2022 dankbaar voor zult zijn. Ze zijn zeer laagdrempelig, zodat je ze zonder veel moeite kunt volgen.


  • TREFWOORDEN TIJDENS HET IMPORTEREN

Importeer na enkele fotosessie jouw foto's in Lightroom en ken, rechts in het importeervenster, een drietal (overkoepelende) trefwoorden toe. Voor mijn laatste reis zou dit; "Kenia, safari, Masai Mara" kunnen zijn. Ik verfijn dit achteraf natuurlijk met de namen van de dieren, maar zelfs met deze paar trefwoorden kan je jaren later zeer eenvoudig en snel al jouw Safari-beelden en/of foto's van Kenia oproepen.


  • START EEN PROJECT

Dit is zeker één van mijn stokpaardjes. Fotograferen doe ik al jaren graag, maar sinds ik met projecten bezig ben, is het nog een pak leuker geworden. Aan een project werken, biedt enorm veel voordelen. Een tijd terug heb ik er nog dit gratis webinar over gemaakt. Je weet altijd wat te fotograferen, je hebt niet enkel een doel tijdens de uitstap, maar ook met de uiteindelijke foto's. Het selecteren van de juiste beelden wordt heel wat eenvoudiger en jouw selectie (reeks) krijgt een betekenis, een verhaal.


Jesus loves you (smartphone)

Een project kan zeer klein zijn; elke zaterdag om 15u een foto nemen van waar je mee bezig bent, zonsopkomsten in jouw dorp, etc.

Zo zag ik tijdens een wandeling een kruisbeeld staan in een nogal vreemde setting. Geloof is voor velen enorm belangrijk, maar dat weerspiegelt zich niet in de vele beelden die in ons Vlaamse Landschap verspreid staan. De meeste staan er nogal verlaten en vergeten bij. Net deze tegenstelling inspireerde me. De eerste foto plaatste ik op mijn persoonlijke instagram met de titel "Jesus Loves You". Een week later zag ik nog een kruisbeeld op een ongepaste plaats en die heb ik dan ook maar gefotografeerd. Intussen is het wel een dingetje geworden en telkens er nog eentje mijn pad kruist, voeg ik die aan de "Jesus Loves You"-reeks toe. Ben ik daar iets mee van plan? Voor zover ik weet niet. Niets is onmogelijk en op dit moment krijg ik een positieve boost telkens ik een nieuw beeld vind en dat maakt het extra leuk.


Als je zelf nog wat extra inspiratie kunt gebruiken, dan vind je er 52 in deze projectgids. (nu te koop aan 30% korting)


  • DAAG JEZELF UIT

Dit zorgt er vooral voor dat je niet in dezelfde visie blijft steken en je nieuwe creatieve ideeën krijgt. "De verkeerde lens" is één van de beste tips die ik mezelf ooit gegeven heb. Toen ik, bijna 10 jaar terug, voor de eerste keer in Helgoland de Jan-Van-Genten fotografeerde, zag ik iedereen met een enorme telelens aan het werk. Altijd op zoek naar een unieke invalshoek greep ik onmiddellijk naar een groothoek. Tijdens die week bekeek iedereen me vreemd, maar intussen is het voor velen al een vaste waarde geworden.Vorige maand zat ik nog met een groep fotografen in Kenia en op Safari is de go-to lens natuurlijk een telelens, en dan nog liefst een vaste 500 of 600mm. Voor mij echter niet. Als ik slechts 1 lens zou mogen kiezen, het zou de 24-70mm worden. Daarover horen jullie wel meer in één van de volgende webinars over "Fotograferen op Safari"


  • DE BESTE VAN HET JAAR

Kan jij snel jouw beste foto's van het jaar oproepen?


In Lightroom werk ik het liefst met kleurcodes als bij het overlopen van de foto's; Geel (te bewerken), Rood (te verwijderen), Groen (afgewerkt). Op die manier is er een mooi overzicht over wat er nog moet gedaan worden en wat al afgewerkt is.


Alle foto's met een groene kleurcode zijn dus de bewerkte foto's en de foto's die je bewerkt, zullen ongetwijfeld de foto's zijn die je mooi vindt. Binnen al die groen-gekleurde miniatuurweergaves geef ik alle foto's die ikzelf top mooi vind nog eens 5 sterren.


Op het einde van het jaar kan je dan makkelijk alle foto's van 2022 met een groene kleurcode en 5 sterren oproepen. Is het dan geen goed idee om al jouw beste beelden van 2022 in een boek te verzamelen om zo na verloop van tijd een collectie aan jaaroverzichten in de boekenkast te hebben?​Tip: Besteed niet teveel tijd aan het maken van een fotoboek. Uiteindelijk kijk je daar toch maar een paar keer per jaar in. Plaats gewoon 1 foto per pagina en doe dit in Lightroom. Zo bewaar je alles op 1 plaats. >> Klik hier als je wilt weten hoe je in Lightroom fotoboeken maakt.


  • DOE MEE MET DE OPDRACHTEN VAN HET FOTOKOT

Opdrachten waren voor mij het leukste gedeelte in een opleiding fotografie. Denken over hoe je de opdracht zult invullen, een idee dat stilaan vorm krijgt, het plezier van het fotograferen en dan, hopelijk, de voldoending van het resultaat. Intussen volg ik al lang geen lessen meer en hebben deze opdrachten plaats gemaakt voor projecten.


Soms kun je het idee hebben dat één van de opdrachten niet binnen jouw discipline valt, maar dan denk je niet creatief genoeg. Elke opdracht kan je binnen jouw eigen passie invullen. Het thema avondfotografie, bijvoorbeeld, leent zich voor zowel architectuur-, portret- als natuurfotografie.

Zo kreeg ik voor mijn eindwerk fotografie de opdracht om 10 portretten te nemen. Op dat moment was ik totaal niet geïnteresseerd in het fotograferen van mensen en diende dan maar 10 dierenportretten in. Tot mijn verbazing gaven ze een onderscheiding voor het out-of-the-box denken.Ongeacht dus wat de titel van de opdracht is, probeer het naar je eigen hand te zetten en ga op pad. Je zult merken dat het motiverend en vooral vernieuwend werkt. En dat is wat ik met de opdrachten wil bereiken, jullie inspireren.MAAR VOORAL

Doe wat je graag doet en laat vind-ik-leuks en commentaren jouw fotografie niet bepalen

Ik ben benieuwd. Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar?

1.505 weergaven6 opmerkingen

6 comentários


riet1
riet1
24 de jan. de 2022

mijn liefde voor fotografie gaat terug tot in mijn jeugdjaren en is dat al die tijd gebleven.

dus op stap gaan met mijn camera is geen opdracht maar een passie.

met zwaar materiaal sleuren, lukt me niet meer..maar een lichtgewicht camera en een goede smartphone is heel fijn.

De opdrachten doe ik al mee van in het begin vd corona en ik vind dit super!

Ook de bespreking ervan vind ik heel boeiend.

Maar omdat ik geen lightroom gebruik enkel adobe photoshop, waar ik wel mijn plan mee trek, kan ik de workshops niet volgen en dat vind ik spijtig.

mijn foto's van mijn nieuwe smartphone zijn ongelofelijk goed van belichting en scherpte...soms beter die met mijn camera Nikon Z50


Curtir

Ik ben slechts een hobbyfotograaf en maak de laatste tijd erg weinig foto's, mede ivm verzorging van mijn echtgenoot. Maar ik ben wel gefascineerd over wat er allemaal mogelijk is op gebied van fotograferen EN bewerken.

Als hobby kijk ik dus als ik tijd heb, graag naar tutorials en daar leer ik veel van.

Door o.a. te kijken en luisteren naar b.v Piet van den Eynde, zag ik meteen dat jij ook een Belg bent. 🤣😀. Ook Piet gebruikt veelvuldig het woord "pak" in zijn zinnen.

Voor zover mogelijk zal ik zeker gebruik maken van je tips.

En natuurlijk ook de beste wensen vanuit Nederland.

Curtir

5 sterren heb ik mezelf nog niet gegeven, een enkele foto haalt de 4. ;-)

Curtir

Manuel Delen
Manuel Delen
03 de jan. de 2022

Goede tip van dat groen en geel.

Curtir

gert.vangarsse
gert.vangarsse
03 de jan. de 2022

heel interessant artikel ! dank je wel Jeffrey


Curtir
Dupont Diane
Dupont Diane
24 de mai. de 2022
Respondendo a

Super uitleg met kleuren en sterren werken, dank u

Curtir
bottom of page