top of page

FOTOGRAFEREN IN WILDPARK GANGELT

Bijgewerkt op: 27 nov. 2023

Er zijn heel wat dierentuinen om te fotograferen, maar de meeste worden hoe langer, hoe minder interessant. Van alle dierentuinen, binnen België, blijft Pairi Daiza nog steeds één van de meest interessante parken. Diegene die mijn webinar “Gedreven door passie” gezien hebben, weten dat het park - door mezelf telkens andere opdrachten op te leggen - mijn beste leerschool was. Zonder die oefeningen zou ik nooit de fotograaf geworden zijn, die ik nu ben.


Klassieke techniek in Pairi Daiza: Isoleren op zwart

Het wildpark in Gangelt kan niet meer afwijken van de traditionele Belgische en Nederlandse dierentuin. Het is het typisch Duits concept; inheemse soorten in hun natuurlijke habitat. Waarschijnlijk hebben jullie al van Tierfreigelande Bayerischer Wald gehoord of het bezocht? De meeste fotografen trekken er vooral in de winter heen. Zelf was ik er in de lente en in de winter.



Bayerischer Walk klinkt heel natuurlijk en op Internet lees je dat de dieren er in semi-vrijheid leven, maar maak je geen illusies. Het is en blijft een dierentuin, volgens het Duits concept. Tierfreigelände Bayerischer Wald is niet bij de deur en vanuit Brussel doe je er toch wel een 8-tal uur over.

Zie je dat niet zitten, dan is het wildpark in Gangelt een beter alternatief. Daar ben je al op anderhalf uur en voor fotografen is het minstens even interessant!


Gangelt: Lynx in natuurlijke omgeving

Wildpark Gangelt ligt 100 meter over de grens met Nederland en je vindt er; lynx (veelal met jongen), everzwijnen (in de lente altijd met jongen), beren, wolven, hertachtigen (of “evenhoevigen”), vos, marter en nog veel meer.

De dieren in Gangelt zijn niet altijd te zien. Ze zitten er tenslotte in hun “natuurlijke omgeving”, waardoor je ze ook op die manier moet (leren) fotograferen. Je kunt (moet) hier dus heel wat anderen technieken leren (gebruiken) dan bijvoorbeeld in een Pairi Daiza. Beiden zijn niet te vergelijken.

Ga je in de zomer, dan zullen de lynxen in de schaduw onder de bomen verscholen zitten waardoor je al zeker met een hoge ISO leert omgaan. Het grootste voordeel is dat je de meeste dieren mag voederen en dat betekent dat je ook jouw eigen compositie een beetje kunt afdwingen. De everzwijnen kan je te lijf gaan met een 24mm, de beren lenen zich tot mooie portretjes, voor wat pindanoten gaan de wasberen poseren en de hertachtigen ontsmetten graag jouw handen voor een paar korreltjes. De lynx is echter een geval apart. Deze mag je niet voederen, maar met behulp van enkele truckjes kun je ze zeker uit de gesloten vegetatie lokken.



Elk jaar neem ik enkele fotografen mee naar het park om verschillende technieken en composities aan te leren. Er zijn sessies in de lente en in de herfst. De lente-sessies zijn al volzet. Indien je op de hoogte gehouden wilt worden van de data in de herfst, geef dan even jouw mailadres door via onderstaand formulier.




1.172 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page