top of page

DE BESTE CAMERA

Bijgewerkt op: 10 feb.

...is de camera die je bij je hebt. Wijze woorden van Chase Jarvis Vergeet sensorgrootte, vergeet ISO, vergeet megapixels. Merken zien ons hierover graag discussiëren. Dat verkoopt.


Iets om over na te denken. Als een fullframe zoveel beter is dan een APS-C (crop), waarom overweegt men geen middenformaat? Deze zijn intussen betaalbaar en hebben een nog grotere sensorgrootte. In de analoge tijd was er eenzelfde discussie. Niet tussen 35mm (FullFrame) en crop, want deze laatste bestond nog niet, maar tussen 35mm en middenformaat. Professionele fotografen gebruikten een middenformaat, want 35mm was te klein!


Intussen zijn we geëvolueerd van een 'sensor' van 10x12 cm (grootformaat in het analoge tijdperk) naar een sensor van 2,4 x 3,6 cm (fullframe). Jullie lezen het goed! Een sensor die gemiddeld 8 cm kleiner is! De sensor van een een APS-C is 1,5 x 2,2cm. Gemiddeld dus een centimeter kleiner. Is dat de moeite om daarover te discussiëren? Een middenformaat heeft overigens een sensor van 3,29 x 4,38 mm, anderhalf keer groter dan een fullframe. Als je graag de evolutie eens op een rijtje wil zien, dan kan ik je zeker deze onderstaande video van Zach Arias aanraden.

Dit is zeker geen reclame voor middenformaat want ik werk zelf met APS-C. Mocht Fujifilm mij een GFX100s aanbieden, ik zou zeker geen neen zeggen (@fujifilm: hint ;-) )


If I had to give advice to other photographers, I would first suggest quickly getting over the camera equipment questions. In my humble opinion, the make and format of a camera is ultimately low on the priority scale when it comes to making pictures. ~ Michael Kenna

Wat gebruik ik zelf en wanneer?


1. Het echte werk Als ik op pad ga om te fotograferen voor een reportage of op reis, heb ik altijd een 16-55mm (eq 24-70mm) en een 100-400 (eq 150 - 600mm) mee. Ik werk namelijk met twee APS-C (crop) camera's (X-T4).


Wildpark Gangelt, Fujifilm XH-1 (Crop)


Bayerischer Wald, Nikon D850 (FF)

Helgoland, GFX50r (Middenformaat)

2. Handig, leuk en uitdagend Ga ik stappen met vrienden of mijn vriendin, dan neem ik steeds een compact-camera mee. Dan is er minder tijd om te fotograferen en ik laat mijn vrienden niet graag wachten.
Fujifilm X100v

Ik heb die ooit gekocht omdat ik tijdens de fotoreizen, die ik begeleid, zelden tijd heb om foto's te maken. Laat staan om mijn materiaal uit mijn rugzak te halen. Een compact camera (met vaste lens) weegt niets en voel je nauwelijks rond je hals hangen.

Een jaar later merkte ik dat 70% van de prints die in mijn huis hangen met zo'n compact camera genomen waren. Mja, dan vraag je je wel eens af waarom je met dat duur materiaal blijft sleuren. Je kan er natuurlijk niet mee inzoomen, maar werken met een vaste lens brengt mij terug naar "de goede oude tijd" en daagt me uit om beter te (leren) kijken. Op basis hiervan ben ik ook One Lens Walks beginnen geven en tot mijn verbazing zijn deze mijn best lopende workshops.


You don’t ask a writer what typewriter he uses. ~ Man Ray

3. De camera die we altijd bij ons hebben Het is nu tijd om te vloeken in de kerk :-) . Er zijn natuurlijk ook momenten dat je geen camera bij je hebt en je een mooi moment ziet. Waarschijnlijk vloek je dan en zeg je: "had ik nu maar mijn camera bij", maar je hebt altijd een camera bij, jouw smartphone. Op dat moment is dat de beste camera! Er zijn natuurlijk wel beperkingen en je kunt niet alles fotograferen, maar het is wel mogelijk om dat gevoel, die sfeer of that decisive moment vast te leggen.


Genomen
Sint-Niklaaskerk, Gent


Blad Bananenboom, Plantentuin Meise

Je hebt zeker geen telefoon van € 1000 nodig. De foto's hierboven werden met een Xiaomi-telefoon van €250 genomen. Er steekt daar zelfs al een macro-, groothoek- en (kleine) telelens op! De beelden werden wel met Snapseed bewerkt. Daarover maak ik misschien nog een korte tutorial-video.


Magnum- en National Geographic fotograaf Christopher Brown moet zelfs noodgedwongen zijn reportages met een smartphone fotograferen!


Jesus Loves You

Uiteindelijk leer je bij iedere foto en iedere compositie diej e maakt, beter kijken. Elke klik kan je op weg zetten naar een nieuw project. Zo heb ik, omdat ik het een grappig beeld vond, jaren terug een foto genomen van een kruisbeeld. Op mijn wandelingen zie ik wel meerdere van die urbex-kruisbeelden staan en neem er telkens een foto van met mijn smartphone. "Jesus Loves You" noemt het project. Komt er ooit een boek van of een tentoonstelling? Geen idee, maar het feit dat ze met de smartphone genomen werden, zal me zeker niet tegenhouden.

It is an illusion that photos are made with the camera… they are made with the eye, heart and head. ~ Henri Cartier-Bresson

Hoe sta je hier zelf tegenover? Gebruik jij af en toe jouw smartphone om een foto te nemen?


Het allerbelangrijkste voor mij is dat ik plezier heb tijdens het fotograferen, geïnspireerd wordt en altijd en overal een foto kan nemen. Het materiaal dat ik ervoor kies, hangt vooral van het doel af, maar ik merk meer en meer dat die grens vager wordt.


Geïnteresseerd in een One Lens Walk of een andere workshop? Plaats je op de interesselijst en je wordt als eerste op de hoogte gebracht van zodra er een nieuwe datum gepland staat.

1.509 weergaven10 opmerkingen

10 commenti


marc.rummens
marc.rummens
02 dic 2021

De man of vrouw die achter De camera staat en voor hem/haar een leuk, mooi beeld kan maken is het belangrijkste toch …. Als we maar gelukkig zijn 📸📸

Mi piace

Manuel Delen
Manuel Delen
01 dic 2021

Ik sta volledig achter wat je schrijft Jeffrey, maar ik moet bekennen dat mijn hart nog steeds na al die tijd een slagje overslaat bij het zien van een LEICA zoals nu de M10 monochrom. Snobisme?

Het voornaamste is de man-vrouw achter de camera. Ik zal wellicht niet beter fietsen met de duurste fiets ....'t zit bij velen onder ons toch tussen de oren zeker.


Mi piace
Risposta a

En dat is ook niet onbelangrijk. Als je je goed voelt, ga je ook meer op stap en heb je (nog) meer zin om te fotograferen.

Mi piace

elkefbm
elkefbm
30 nov 2021

Helemaal juist, je fotografeert met de camera die je bij hebt, meer en meer is dit bij mij mijn smarthphone

Mi piace

Membro sconosciuto
30 nov 2021

Helemaal akkoord. En sinds ik een iphone 12 pro heb met 3 lenzen en Raw, gebruik ik zelfs geen compact camera met vaste lens meer.

Aps-c met 2-3 lenzen is voor trektochten waar gewicht belangrijk is.

Full frame is voor extreme gevallen zoals grote vergrotingen, of waar je in de aps-c wereld geen lenzen hebt zoals Tilt Shift voor architectuur. Ook de nieuwst AF systemen zoals animal Eye focus, en bijhorende lenzen vind je op dit ogenblik enkel in FF gamma’s.

Mi piace

Martin Carels
Martin Carels
30 nov 2021

Dat de beste camera deze is die U bij heeft is een cliché maar wel juist. De smartphones worden steeds beter maar ook duurder. Ik fotografeer met een Nikon D7500 en voor deze aankoopprijs kan men over een duurdere smartphone beschikken, maar ik denk niet over dezelfde mogelijkheden.Of heb ik het mis?

Mi piace
brendadepypere
brendadepypere
01 dic 2021
Risposta a

Ik hou ook van de techniek die mogelijk is bij een professionele camera. Ikzelf neem niet graag foto’s met een GSM. Alhoewel ik die foto’s kan appreciëren bij anderen, hangt af van de beeldtaal.

Mi piace
bottom of page