• Jeffrey

Waarom een eigen website?

Updated: Apr 12, 2020

Ze vroegen me laatst of ik een kort stuk kon schrijven over “Waarom een website?”. Ik verstond de vraag niet zo goed want, waarom zou je geen website willen?

Meestal hoor je dat de foto’s al op Flickr, 500px, Instagram of beter….Facebook staan. Ik moet dan altijd even glimlachen. Mijn foto’s staan ook op sociale media, daar niet van, maar het is net als een Postbus hebben. Het is ontzettend onpersoonlijk en uiteindelijk ga je toch liever op bezoek, waar iemand thuis is.


Niets is mooier dan een eigen webstek, gekoppeld aan een professionele domeinnaam, waar je al jouw mooie momenten in de gepaste categorieën kan plaatsen.

Zo kom je als fotograaf een pak geloofwaardiger over en is het voor de bezoeker ook aangenamer om te genieten van al jouw hard werk.

Er zijn tegenwoordig heel wat websites die je een professioneel ogend stukje op het Internet verhuren en je toelaten om die naar eigen wens te configureren. Welke je kiest, is volledig afhankelijk van wat je van jouw website verwacht. Wil je er een blog op nahouden, wil je producten of workshops verkopen of misschien wens je gewoon een etalageraam voor jouw foto’s?

Mijn eigen website – www.jeffreyvandaele.com wordt door de firma WIX gehost, zo noemen ze dat. Ik heb nood aan een website die verschillende talen ondersteunt, een webshop om mijn boeken in te plaatsen en de mogelijkheid om tickets voor een workshop of zaalshow aan te bieden. Aangezien ik tamelijk veel in het buitenland vertoef, moest alles zichzelf regelen en iedere bezoeker de mogelijkheid bieden om online te betalen. Dit alles heeft natuurlijk een prijskaartje, maar het neemt wel wat kopzorgen weg. 

Vroeger had ik een Wordpress website, een gratis blogplatform waar je via heel wat plug-ins ongeveer alles kon doen. Deze vroegen wel om regelmatig onderhoud en daar had ik nu niet bepaald de tijd voor.

Mijn beelddatabank staat dan weer bij de firma Zenfolio onder het adres http://library.jeffreyvandaele.com, waar ik voor nog geen 200 euro per jaar duizenden foto’s kan plaatsen en die, als ik dat zou willen, onmiddellijk te koop kan aanbieden, als print of digitaal. 

Hou je het liever wat eenvoudiger, kies dan voor Squarespace of Jimdo. Squarespace werd speciaal voor fotografen ontwikkeld en ziet er ontzettend mooi uit. Een drempel kan zijn dat het enkel in het Engels beschikbaar is, zowel de interface als de ondersteuning. Na veel analyses heb ik ervoor gekozen om workshops te geven op het platform van Jimdo. Deze is, in vergelijking tot Squarespace, iets gebruiksvriendelijker om te configureren EN je kunt jouw website, zonder tijdslimiet, gratis behouden indien je ervoor kiest om geen maandelijks abonnement te nemen. Bij Squarespace wordt deze gratis website na 14 dagen verwijderd. Natuurlijk beschikt Jimdo ook over de nodige galerijen voor jouw portfolio, contactformulieren tot zelfs een afgeschermd gedeelte om foto's met klanten en/of familie te delen. 

Als je weet dat je vandaag de dag al snel tussen de 500 á 800 euro betaalt om een eigen kleine website, van enkele pagina's, te laten ontwikkelen, biedt Jimdo wel een prachtig alternatief.

Ben je klaar om de stap te wagen? Wil je ook jouw foto's op een mooie manier aan de buitenwereld tonen? Neem dan eens een kijkje tussen het aanbod. Op regelmatige basis worden er workshops ingericht, waar je op 1 dag leert om een website te creëren.

's Morgens arriveer je misschien nog als leek, maar 's avonds kom je thuis met een werkende website!
138 views0 comments

Recent Posts

See All
Newsletter
  • Instagram
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Twitter
  • YouTube