• Jeffrey

5 voor een goede mentale gezondheid

De maatregelen van de Lockdown zijn verlengd tot 3 mei en voor veel mensen kan dat hard aankomen. We kijken er allemaal naar uit om weer eens op bezoek te gaan bij vrienden en familie, gezellig iets eten op restaurant, genieten van de lente en al het moois wat we op beeld kunnen zetten. Deze post heeft misschien niets met fotografie te maken, maar ik wou het toch even hebben over onze 'mental health'. We mogen dit, naast onze lichamelijke gezondheid, niet verwaarlozen. Eenmaal de maatregelen worden opgeschort, kunnen we er weer voor 100% tegenaan.


Dus hier zijn 5 tips die op jouw mentale gezondheid een positieve invloed kunnen hebben.


1. Meditatie

Ja, ik weet het, mediteren heeft een zweverige bijklank, maar dat hoeft niet. Gewoon 5 minuutjes, met de ogen dicht, je concentreren op je ademhaling, kan al helpen om alle kopzorgen even te laten varen.


 • App: Headspace

 • Boek: Het No-nonsense meditatie boek van Steven Laureys


2. Blijf op gewicht

Op Sociale media zie ik geregeld grappige cartoons passeren over de zogezegde coronakilo's, dat we tijdens de lockdown kans maken om enkele kilo's bij te komen en daar is nog niemand gelukkig van geworden. ;-)


Een goeie app is Lifesum. Aan de hand van een barcode scanner kun je jouw product scannen en zien hoeveel calorieën het bevat. Op die manier eet je geen enkele dag teveel en dit betekent niet dat je met honger naar bed gaat. Je leert gericht eten en daarmee bedoel ik bijvoorbeeld; heb je een lange wandeling gemaakt, dan kan een pasta er wel nog bij. Of heb je een dag in jouw zetel gehangen, eet je beter een salade. Een voordeel is ook dat je leert inzien dat, wanneer je nog een korte wandeling maakt, je, zonder je te moeten schuldig voelen nog perfect een chocoladepudding kunt eten. En zo blijf je extra gezond!3. Blijf fit

Voor de lockdown probeerde ik de goeie gewoonte te onderhouden van 3x per week naar de fitness te gaan. Niet enkel om mijn conditie te onderhouden, maar gewoon ook om eindelijk eens dat Adonislijf te krijgen (midlife, I know ;-) ).

Een goede app om tijdens de quarantaine actief bezig te blijven is FitOn; van krachttraining en stretchoefeningen tot yoga. Je vindt er zeker jouw gading en het is helemaal gratis!


4. Verzet je gedachten

Zoek iets waardoor je totaal niet meer aan corona of de lockdown denkt. Het maakt echt niet uit wat het is. Die twee of meer uurtjes per dag dat je eens helemaal aan niets moet denken, kunnen wonderen verrichten. Fotografeer de bloemetjes in jouw tuin (vandaar ook de opdracht voor het fotokot), ruim een kamer op, speel een spelletje op jouw smartphone of game console, los een raadsel op, kijk eens 2 dagen niet naar het nieuws, etc.5. Kleine momentjes van geluk.

Trakteer jezelf iedere dag! Zorg ervoor dat je, iedere dag, minstens 1 moment van geluk kent. Dit kan op verschillende manieren en kan ik niet voor jullie bepalen; een koffie in de ochtendzon, een slaapmutsje bij zonsondergang, een wandeling met de hond, twee uurtjes bingen op netflix, een videogesprek met een vriend of familielid, een video bekijken van het fotokot :-), etc.


Voor mij is dat een vegan chocoladepudding. Door de quarantaine ben ik meer en meer veganistisch beginnen koken en heb zo ontzettend veel nieuwe smaken ontdekt.


Ik deel hier dan ook graag mijn recept voor een lekkere en gezonde pudding:

 • 1 blok zijden tofu

 • 10 eetlepels cacao (doe maar ne keer zot)

 • Zout

 • (vanille-extract)

 • X aantal eetlepels Ahornsiroop, naar smaak. Dit bepaalt natuurlijk de calorieën.


Volgens Lize is het recept goed voor 8 porties, maar voor mij zijn het er maar 4 :-p


Voila, nu mag je deze website sluiten en aan niets meer denken!

307 views0 comments

Recent Posts

See All
Newsletter
 • Instagram
 • Facebook
 • LinkedIn
 • Twitter
 • YouTube